Tuesday, September 29, 2009

beraya di kampung erra fazira~

baiklah.. demi tak menghampakan peminat erra yg teruja baca tajuk entry kali ni.. maka terimalah.. tadaa....


ok bukan erra.. juga bukan rumah erra.. aku pon tak tau umah sape sebenarnye.. ayah cakap rumah nenek die.. so kalau erra balik die balik cni.. tp maybe bukan rumah ni.. maybe rumah sebelah tu.. tapi yg ni rumah sedare die jugak.. ok dah..ape la aku carutkan ni T_T..

"Sehari dua di sana, kami pulang beraya pada hari raya pertama di rumah ibu dan nenek saya di Sungai Choh, Rawang. Hari raya kedua barulah kami akan pulang ke Terengganu untuk beraya dengan keluarga Emran sebelah bapanya pula,"
- Erra Fazira-

"Rabu pula kami beraya di rumah orang tua Kak Lina di Sg Choh Rawang sampai hujung minggu.FBI dah jemput sape-sape nak beraya datang ke Seberang Jaya pada hari raya kedua, dan di Sg Choh pula, pada hari Sabtu 26 September"
- Faizal Ismail HOT FM -

"pada tahun ni sy akan beraya di Sungai Choh, Rawang seperti tahun2 lepas.. sy akan pulang sehari sebelum raya utk bersama sanak saudara bergotong royong membakar lemang, masak rendang dan juga ketupat"
- nisa tarmizi-

feewiitt... sebijik cam celebriti dah nisak.. layak dah ni.. Kalau masuk the biggest loser asia konpem menang.. ceh kantoi.. nampak sgt nak masuk the biggest loser.. tp ape boleh buat.. segemuk2 aku.. ade lg yg labih gemuk dan memerlukan.. maka aku terima dgn redha.. masuk ke tak aku tetap loser..ok off topic dgn rasa hampa..

sebenarnye nak cerita pasal raye tp intro bukan main lg.. kalau nak dicompare kan raye tahun ni dengan raye mase kecik.. maybe tak tercompare.. raye time kanak2 tetap terseronok.. kalau time tu dah knal brand2 berjenama.. atau mungkin dah tau nak book tiket untuk melancong.. duit raya time tu cukup sangat nak beli sume tu.. tp nasib baik time tu belum akil hayy baligh lg.. kalo tak mungkin skang aku kurus sambil bergaye dgn barang2 berjenama.. ok takde kaitan.. tp aku tetap tak suka akil hayy.. oh takde kaitan lagi..

anyway.. raya tahun ni ape kurangnye.. tahun ni best sebab kami beramai2 buat n bakar lemang, buat ketupat biasa n ketupat palas, masak rendang.. tu semua dah cukup buat raya tahun ni sgt bermakna n boleh la cerita kat anak2 nanti.. mesti anak2 aku bangga sbb mama die pandai wat ketupat palas n lemang.. fuh~.. mengarut memang best.. ok enough said.. let the pictures do the talking..


Rasenye belum terlambat lagi untuk aku mengucapkan
SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI MAAF ZAHIR DAN BATIN...
nak beraya ke angpou ke ape2 je la.. sile la msg ye..


Wednesday, September 16, 2009

saya syg star LRT~

mmg betul aku syg.. tanpe die xmungkin aku berada disini.. tanpe die x mungkin aku ke sane.. tanpe die xmungkin kesabaran aku teruji.. pergh.. mmg syg betol la.. T_T

anyway.. malas nak ckp byk.. nisha tak sabar tunggu aku tulis post ni sbb aku suke berhiperbola bile bercerita.. tp maaf nisha.. malas n mood hilang..so nak letak pics je..n caption skit2..

nape aku syg STAR LRT :-

pemandangan biase setiap hari.. sekarang anda tahu kenapa aku tabah dan cekal.. feewit~
mcm mane dgn yg ini?





peristiwa ini berlaku pada hari ini pada waktu pagi dimana semua orang bersesak2 nak pi keje.. khabar angin menyatakan ada sesuatu terjadi di stesen bandaraya tp x tau ape.. aku harap bukan org nak bunuh diri.. kalau betul beliau memang hebat sbb membuatkan beribu orang terkandas di stesen chan sow lin.. oleh itu aku berdoa agar beliau mendapat ape yg beliau nak.. tp aku tau.. bukan itu sebabnye.. maybe ade eksiden.. takpun sistem down.. papepon pengalaman ini sangat best lantas membuatkan mood aku hilang untuk bekerja.. cepatla cuti raya~

Monday, September 14, 2009

makanan ini tidak menggiurkan~

cop2.. menggiurkan tu ape ye?

sementara nak berbuka ni, menda apa la nak ingat selain food.. selagi tak pukul 7 lebih selagi tu la fikir nak makan ape.. nak makan kat mana.. nak makan dengan siapa.. tetapi bak kate yana.. tak pulak kita ni terfikir nak terawih kat mana hari ni.. nak baca surah ape hari ni.. pedas betol kate2 yana ni.. terase menusuk jauh kedalam hati.. ewah~.. nway thanks yana for remind us..

back to tpic.. before berbuka ni nafsu ya rabbi.. langsung tak hengat.. kalau boleh nak beli satu bazaar tu wat stok sebulan.. tapi kang pas berbuka mule la nak bazir.. tak larat nak makan la ape la.. time beli tak pulak nak ingat.. ceh pedas lagi.. nasib baik tak terase.. walaupun aku ni peminat setia food sedunia.. tapi nasib baik waras time pergi bazar.. sebab tu la badan aku maintain je slim.. ok yang ni tipu..

anyway.. kata tadi peminat food sedunia kan.. so pergi mane2 mesti nak tangkap pics food.. sesungguhnya food itu lebih indah dari pemandangan bahkan juge lebih indah dari cinta.. ewah.. see the perut la.. ok2 tak nak merepek dah.. tak baik.. maka dengan ini aku nak share pics2 food yang aku sendiri snap yang aku rase pelik or menarik..

yang ni takde la pelik pon.. jus gelas besar.. dah biase pun kan.. tapi yang buat die pelik.. aku berjaye habiskan.. ooo man.. sure ayah bangga dengan pencapaian aku..

okeh yang ni siyes first time aku jumpe.. karipap yang sgt besar.. 3 kali ganda karipap biasa.. harga plak 5 kali ganda karipap biasa.. memang sesuai untuk ibu mengandung yang mengidam karipap.. see see.. lebih besar dari handphone..

yang ni pulak coklat besar.. ceh sume besar2 ni ape kejadahnye ni.. dah la tu mesti nak compare ngan handphone.. jakun betul.. coklat ni jalal bg mase membe die pegi langkawi.. membe aku cakap "korang ni cinta XXL betul".. T_T

yang ni plak coklat cantik.. selalu tengok kat billboard maxis on the way pi jusco ipoh.. aku ni bukan orang kaye pon boleh beli coklat pelik2.. skali one day mak cik bagi.. jakun giler nisak!! boo.. puas aku fikir camne die buat kaler hijau tu.. sampai masuk perut pon tak dapat jawapan lagi..

benda pelik 4 batang ni adelah dodol ok! ofismate bagi as souvenir mase die pergi bandung.. cool giler.. tak pernah aku nampak kat malaysia.. lepas die bagi baru nampak..

okeh.. yang ni jelik sikit.. tapi takpe la.. budaya luar.. ni sayur sawi tak salah aku.. budak vietnam housemate aku yang jemur.. rasenye nak buat sayur jeruk.. tapi cam pelik skit la sebab merata je die jemur.. cube la lapik.. boleh la terima.. ni kucing lalu ntah2 terkincit.. ish~

aku ni peminat setia warna pelangi.. benda2 yang ceria memang patut diminati.. begitu juga dengan kuih ini.. first time jugak jumpe kuih warna warni ni.. selalunye 2 kaler je.. nak makan pon sayang.. tp demi x menghampakan tuan rumah.. terpaksa la mkan 5 ketul..

ok yang ni tak pelik.. just aku kalau beli gula2 jenis camni.. aku memang akan amek semua colour.. lepas tu makan satu2 ikut turutan pensil warna luna.. alamak sweet betul..

lastly.. sumpah yang ni kelakar bagi aku.. beli teh herba percuma asam boi.. omaigod.. aku memang nak sangat beli teh tu.. dapat asam boi siot.. ingat senang ke... T_T... pelik.. camna la boleh ade idea nak bagi asam boi ni.. huuu~

eh belum abis lagi.. ni yang paling last..
tadaaa...


biskut cinta.. dibuat dengan penuh rase kasih sayang... ok sebenarnye saje nak cakap aku buat biskut raye semalam.. ceh kecoh.. ok till then.. daa~

Thursday, September 10, 2009

cuti raya, kerja dan master~

omaigod.. kecewa nye.. semalam dah malang.. ingat hari ni hari bertuah.. tapi malang jugak.. apa guna la hari2 turun kat stesen hang tuah kalau tak bertuah.. sedeh, sayu, kecewa n hausnye..

first pasal cuti raya.. mati2 ingat dapat seminggu.. skali lansung tak dapat.. LANSUNG TAK DAPAT OK!! tp bos x bagi kate putus lg.. hopefully ade keajaiban or hopefully lagi diorang tipu je.. please2.. bagi la aku peluang terakhir untuk makan sepuasnye time raye.. after ni nak diet.. eceh dah 5 tahun nak diet tapi tetap tak berjaya.. boo nisak~

second.. my budak hitam kesayangan - si jalal jalil.. seperti yang korang tau.. sekarang ni sedang menyambung master.. aku sangat hepi coz aku suke lelaki yang belajar tinggi tp tak nerd, geek, noob, wutever it is.. eh tapi jalal nerd la pulak.. oh man~ yang wat aku lagi hepi.. die lagi sanggup amek master dengan bayaran 1650 sebulan dari kerja dengan petronas dengan gaji 3500 i think.. die belum la dapat offer lagi tp dah recomended and tengah tunggu placement.. die pernah cakap kalau dapat offer kerja pon die tetap nak sambung master.. bangga aku dapat laki nerd begitu.. eh tam, gurau je~ awak noob je.. =P

suddenly.. malam td.. after bermsg2.. jalal cakap org petronas call mintak no ic sebab die nak proceed untuk placement.. aku tanye kalau la dapat.. die nak accept ke.. n die reply "org rase org akan terima.. sebab nak tlg mak n awak.. sekarang ni semua org tgh susah".. oo man... tak tau la ape perasaan.. terharu, terkilan semua ada... yup.. kami bukan la org senang sangat pon yang boleh bergantung pada family kalau duit tak de..

aku pernah tulis kat post2 lepas.. aku tengah ade masalah yang sangat besar yang akan merubah hidup aku.. salah satunye dari segi kewangan.. luckily sekarang ni tengah intern so ade la income lebih.. tapi dengan kehidupan di kota raya ni.. kadang2 tak cukup.. aku try tak mintak kat parents coz mereka lebih memerlukan.. n nak pinjam kat jalal pon die pon same cam aku.. so aku tersepit.. aku suke die sambung master coz die berpeluang n die memang minat belajar... n aku suke jugak die kerja coz dpt gaji yang boleh menampung hidup.. ntah la.. terharu sebab salah satu reason die nak stop master sebab nak tolong aku but terkilan sebab master tu antara impian die maybe..

papepon.. kite hanya merancang.. Tuhan dah tentukan yang terbaik untuk kita.. kita hanya mampu berdoa.. tapi kena la usaha kan.. semoga apa yang Allah tetapkan untuk aku n famili n untuk jalal juga.. adalah yang terbaik utk kami~

update : yeay! dpt cuti seminggu! diorg tipu je xdpt cuti.. waaaa tertipu

update 2 : jalal dah dpt offer kt petronas klcc~ Alhamdulillah~

Monday, September 7, 2009

berbuka puasa tak semestinya dimeja~

PLEASE LA.. TOLONG AJAR AKU TULIS POST PENDEK2 AJE~
even fizikal aku macam makcik beranak tiga.. tp umur aku baru je 21 tahun.. sweet bukan.. ok bukan itu point nye..

even ramai orang cakap orang gemuk ni selalunye happy go lucky, kiut, sweet, open minded wutsoever.. n aku rase aku ade ciri2 tersebut.. ewah perasan you.. tapi most of the time.. aku sangat suka berfikiran pelik ala2 karut.. contohnye bile aku sorang2 drive balik melaka.. aku akan fikir "kenapala aku kena buat semua ni di usia yang muda".. eceh muda la sangat.. eh kejap.. ape kaitan semua ni.. apa? muda, happy, gemuk? ape point nye?.. T_T

sebenarnye.. aku nak share pengalaman berbuka puasa yang tak semua kawan2 aku lalui.. pengalaman yang best bagi aku.. aku suke.. sebab baru umur 21 tahun dah lalui benda2 ni.. eh again.. ape kaitan? ceh anoyying~

last 2 weeks.. aku terpakse drive balik melaka sorang2.. konon nye sempat la berbuka puase kat rumah kalo gerak after kerja tapi sayang nya.. harapan yang selama ini ku bawa.. Hancur berkecai musnah jua akhirnya.. Semuanya bagaikan sebuah mimpi. Kau pergi jua..... oo man.. best giler lagu ni.. mampu menitiskan air mata.. ok2 xde kaitan i know..

then sedang elok sampai kat rnr pedas linggi.. waktu berbuka puasa pon tiba.. aku tengok orang sekeliling semua bekerluarga.. makan sambil bergelak ketawa bergurau senda.. sedangkan aku? hanya berseorangan ditemani roti jala, dunkin donut dan roti ikan bilis.. aiseh kantoi plak banyak makan even loser pon.. i mean alone.. alone = loser kan kan? tak berapa selera nak makan.. sambil makan tengok sekeliling n berfikir.. "sedih memang sedih.. tapi tak semua ade pengalaman camni".. elok2 rase nak nangis terus terkejut.. roti jala, dunkin donut n roti ikan bilis habis licin.. aik sape makan?

last week pulak.. sibuk sangat teman mak datin shopping.. terpaksa la berbuka kat tepi jalan.. bukan dalam kereta tau nyah.. tapi duduk bersila ditepi jalan.. i repeat duduk bersila ditepi jalan..nak repeat lg? ok fine.. anoyying~ luckily itu berlaku di jalan tar.. so takde sape kisah.. anyway.. itula pengalaman paling best aku.. series best giler.. kalau hari biase jangan harap la nak duduk bersila tepi jalan sambil makan camtu.. sure orang cakap "kesian.. muda lagi.. dah la lawa tapi gila".. ish2~

so disini saya ingin berpesan kepada semua kawan2.. sila lah berbuka puasa di jalan tar pada hujung minggu.. ianya amat menyeronokkan kerana pada ketika itu la anda akan melihat ratusan manusia duduk bersila dimana saja tempat yang kosong untuk menikamati hidangan berbuka puasa bersama keluarga.. malah, ketika itu juga anda boleh merapatkan hubungan silaturahim sesame manusia kerana mereka akan bertegur sapa dan jika anda bernasib baik mungkin mereka akan berkongsi makanan dengan anda.. tp jika itu berlaku pada saya mungkin sy akan menolak kerana sy sedang berdiet.. yup DIET~
mak datin terlampau.. eh kang tak pasal2 trafik blog naik.. caption kontroversi.. nasib baik port kitorg takde orang.. leh la nisha makan dengan kurang sopan sikit~
see see.. aku mmg patut berdiet~ GEMOK i know..

 

Blog Template by YummyLolly.com