Wednesday, July 29, 2009

antara cinta dan impian

wah.. kiut nye tajuk.. macam wanita petronas bekerjaya yang baru dilamar oleh general manager petronas tapi terpakse lupekan lamaran sebab polisi baru petronas tak leh kawen sesame petronas T_T.. ini hanye contoh.. kalau realiti aku tinggal kan petronas u know..n i plih the GM.. hee~ ewah berangan aje~

anyway.. skrang aku berada dalam dilema.. antara

ATTENTION 2 SMS0105!! TRIP REUNION TO SINGAPORE FOR 2 DAYS N 1 NITE: PRICE: RM145/PER PERSON INCLUDING : GROUP PASPORT,BUS FARE,SPORE TOUR,PRO TOUR GUIDE,TRAVEL INSURANCE. DATE: 14 AUGUST 2009

dan

Convofair 2009
14th - 16th August 2009
Convo Square UTP, Tronoh, Perak

aku suke travelling.. n aku punye impian pusing satu dunia dengan berbackpackers je.. kat dinding bilik aku ade peta dunia.. hari2 aku akan tengok.. n aku ade note sendiri pasal tempat2 menarik kat dunia ni.. dalam buku penuh aku tulis tempat2 aku nak pergi.. aku nak simpan duit banyak2 bukan sebab nak beli rumah besar or kereta besar or barang2 branded yang mahal.. aku simpan duit just sebab nak melancong.. even duit elaun time intern pon aku nak simpan coz afterintern nak pegi bandung and after grad kalau boleh nak pergi pusing australia.. aku dah list kan pon nak kemane semua..travelling is my passion! aku n anom dah lame plan nak gi singapore.. but asyik tertunda je.. so this time aku ade peluang.. sangat excited ok!!

bile aku dah konfem kan then baru teringat my budak hitam kesayangan punye convo.. ya tuhan.. tak tau nak cakap camne perasaan.. due2 sangat penting bagi aku.. memang la singapore boleh pergi lain kali but paham2 je kan.. entah bile.. kate travelling tu passion.. so memang tak sabar nak pergi n mmg nak sgt pergi.. but my budak hitam kesayangan punya convo pon penting.. adoi.. siyes benda ni la yang tengah bermain kat otak.. ntah.. tak de mood.. tolong~

saye harap convofair tunda~ hahahaha (gelak jahat i know)

Tuesday, July 28, 2009

klinik mana yang jual mc?

kan aku dah kata.. kawan yg bace blog aku lg rmai dr bace paper.. hasilnye after post entry lepas.. ramai yg msg
"nisak kesian tol dak yg kt blog ko tu kan"

"nisak aku bc kt blog ko psl dak tu.. pdn muke pembunuh die"

"nisak terkejut aku bace blog ko tu.. kejam giler"

"nisak u hot i tergode"

ok next..perasan tak kat malaysia or maybe satu dunia ni kalau de sesuatu jadi.. mesti akan jadi bermusim.. contohnye kalo sorang jatuh bangunan.. semua nak jatuh bangunan.. kalau ade eksiden kereta n lori.. semua nak eksiden kereta n lori.. kalo sorang dpt mc setengah hari plus duit ubat 60 ringgit (huh terase).. semua nak mc gak tp duit ubat murah cis tak aci(ita..aku perli ni).. scary kan~

semalam aku jumpa doktor-mahal-bg-mc-setengah-hari-je sebab aku sakit kepala.. sakit banyak.. doktor-mahal-bg-mc-setengah-hari-je kate aku over tensen.. pelik.. dari tak tensen terus jd tensen memikirkan ape yang wat aku tensen.. setahu aku, aku gadis yang ceria dan dikelilingi sahabat periang..tensen tak pernah ade dalam kamus hidup.. ok tipu..

tapi serius aku pelik.. doktor-mahal-bg-mc-setengah-hari-je tu bukan orang pertama cakap aku over tension.. doktor seri iskandar, doktor pusrawi, doktor utp pun cakap benda yang sama.. padahal aku jarang tensen.. kalau tensen pon kejap je.. so ape yang wat aku tensen sebenarnye ye.. jalal cakap sebab aku gemuk sgt.. cis nak kene si hitam ni.. mane de aku gemuk la.. tak pon.. kan kan kan?

aku suke bukit bintang.. sebabye klinik doktor-mahal-bg-mc-setengah-hari-je tu bg aku banyak pengalaman dunia dengan menghidangkan barisan bapok yg i tak leh lupe sampai skarang..ramai tau bapok gi situ.. siyes.. bapok cun u know.. nyaris2 nak terdmire sorang akak ni punye la cun dah la baju lawa.. skali die batuk..mak ai.. tergoda i.. very da gentleman la suare die.. and tetibe de kapel ni masuk.. yang laki tu very da hot.. yang gurl very da sexy.. bile diorang borak.. tadaaaaa.. itu la yang i suke pasal bukit bintang... realiti dunia sangat banyak terbentang depan mata so that aku tak kekok and sgt bersyukur jadi wanita.. betape hebatnye wanita sampai lelaki pon berebut2 nak jadi wanita.. huu~

ok la aku pening.. kawan2 gadis smss.. i miss u all.. i need u all badly.. eceh over
bf sape la ni x reti bezakan iman haiwan n manusia.. ish2 kesian T_T

Tuesday, July 21, 2009

Kes Juliana dan Abg Long~

makin lame makin malas nak update blog.. banyak sangat nak cerita sampai tak tercerita.. bz sgt kat opis.. bz mengoogle cerita2 terbaru utk digosip.. kantoi~

anyway.. disebabkan ramai kawan2 aku yang suke bace blog aku dari bace paper.. alamak terperasan pulak tp benar.. kadang2 aku tanye diorang ko bace paper tak.. sebab nak bercerita dengan semangat.. tapi diorang tak bace.. terpakse la aku bercerita dengan lebih semangat.. dah la aku pendiam..susah betol nak cerita2 ni.. ok
nisha sila diam..

hari ni aku terbace kes yang sepasang kekasih kene hukuman gantung tu.. mula2 bace rase kesian kat diorang.. dah la ade famili n anak bini.. but then after mengoogle.. aku tukar fikiran.. padan muke korang... korang deserve mati.. korang tak layak hidup.. boleh blah.. so disini aku nak share blog membe kepada arwah Juliana md Fuzi yang mati dibunuh tu..


korang bace la.. memang kesian.. tapi syukur Alhamdulillah kes tu dah selesai.. pembunuh dah dapat hukuman setimpal..

n now aku nak cerita pasal arwah abg long...kalau korang bace blog aku dr awal mesti ingat kes ni -
Al fatihah utk arwah abg long..

dah setahun.. tapi pembunuh still lepas even tahu siapa yang bunuh.. sebabnye takde bukti.. harap kes abg long ni selesai cepat2.. sedangkan kes arwah juliana ni pon dua tahun..


dah lame jugak aku nak cerita perkembangan famili arwah abg long..tapi tak tertulis sebab aku nak upload pics anak2 die sekali.. skarang ni Alhamdulillah rezeki mereka makin murah..
actually aku tak reti nak susun ayat.. aku tak reti nak share betapa tabahnya kak dila melalui kehidupan tanpa suami disisi.. aku tak tau camne nak describe betapa kuatnya kak dila hidup bersame 5 orang anak.. so aku juz tulis menggunakan ayat aku..

masa abg long meninggal, kak dila pregnant 5 bulan.. bayangkan macam mane kak dila nak lalui semua tu.. bile bersalin suami takde.. bile meneran sekuat mana or sesakit mane pon.. suami takde untuk pegang tangan n tenangkan.. bile dalam pantang, suami takde untuk tgkkan anak2.. bile tido malam, suami takde untuk sama terjage bile anak menangis.. bile nak berjalan, suami takde untuk drive sambil kak dila susukan anak..

tapi kak dila sangat kuat.. susah nak tengok die nangis.. kalau kite borak ngan die pon die akan cerita pasal abg long sambil gelak sebab teringat kenangan manis..die tergelak bile ingat camne abg long mule2 tekel die.. aku n kazen yang mendengar ni nangis.. die cool je.. tapi mak kak dila cakap.. kalau die balik kg.. die akan menangis sepuasnye.. dia menangis dibahu ibunya je.. betape kuatnye die utk bersikap tabah depan kitorang..

setiap kali singgah rumah die n tengok anak2 die.. aku rase bengang dengan pembunuh.. kenapa tak kena tangkap lg.. pembunuh tu patut tgk anak2 arwah sekarang.. yang sulung, akmal tu br form 2 tp dah mcm ayah tanggungjawabnye.. kalau dulu time famili gathering, akmal akan lepak dengan sepupu2 lain yang sebaya.. sekarang dah tak boleh.. die kene ikut kemana ibunye pergi.. die la yg jadi ayah.. yg lindungi kak dila.. yg jage kak dila.. yg second tu kak dila cerita.. almost tiap malam menangis.. terlalu rindukan ayah die.. sebab ayah die la yang selalu ajar buat homework tiap malam.. sampai 2-3 hari before arwah pergi pon azmi sempat kene lepuk sebab main2 time ayah die ajar.. mende tu la yg die igt smpai sekarang.. yang ke3 baru darjah 5 kalau tak silap.. dulu2 afifah tu suke ngendeng kat aku cerita macam2.. sekarang die dah tak berape ceria.. even ummi pon perasan die macam pendiam sikit.. yang keempat lak baru darjah satu.. tp sgt independent.. kdg2 time cuti die datang dok ngan kitorg.. bile tgk adik aku gurau dengan ayah aku die termenung je.. n time tu sure aku nangis coz die manje ngan ayah die.. sape nak manjekan die skarang... n yg last.. arwah x sempat tgk.. tp comel nye, ya rabbi.. comel sangat.. dah la suke senyum.. nnti aku upload pics amar tu..

malam abg long kene bunuh tu, kak dila ade la call abg long pukul 3 pagi tanye bile nak balik.. abg long ckp dah nak balik ni.. then pukul 6 camtu polis kal ckp abg long dah xde.. 3 jam je sume tu jadi.. dah la care pembunuhan pon agak kejam.. pembunuh2 tu memang patut mati.. papepon aku harap korang semua doala supaya pembunuh abang long ditangkap.. even mende tu dah lame jd, tp famili die berhak dapat ending yang sewajarnye.. Amin~

Thursday, July 9, 2009

Tips untuk melawan tension..wow!

POST INI PANJANG TAPI BERNAS.. TAK!! BUKAN BERAS BERNAS LA.. ISH KURANG AJAR.. KAN DAH LAPA NI..

kalau ikut kemerengan akal, lame dah aku terjun lombong.. tak tahan sebab banyak sangat dugaan.. terjun lombong la salah satu cara.. boleh berenang.. sambil tu dapat kecikkan paha... nasib baik waras.. gemuk pon i tak kisah.. ok tipu..

even ade beberape sebab yang membuatkan aku benci menjadi aku, kadang2 aku bersyukur gak..aku memang gemuk.. tp aku always sweet hepi.. even aku ade problem tapi sometimes aku dapat lalui dengan tenang.. post ini bukan untuk memuji diri..sebab tak puji pon dah tau i kiut.. aku just nak share care nak lawan ketensionan.. bukan bermaksud aku tak pernah tension.. tipu la tu.. kalau aku tension, aku rase semua orang leh tengok mimik muka aku.. sebab kalo aku tensen muka masam sangat.. tak mampu nak tersenyum tp still sweet... ok dah.. aku memang suka mengarut.. nisa = mengarut.. its rhyme kan?

1. first of all n paling penting selain berdoa..positive kan pemikiran.. contohnya bile sv marah2 sebab kerja tak memuaskan.. padahal aku dah berpakaian menggoda dengan harapan ceo bujang akan tertawan. ok takde kaitan.. sure dalam hati rase nak maki2 je kan sebab kite dah buat yang terbaik... but before maki2 tu, cube anda membenihkan fikiran positif di fikiran anda sendiri seperti "saba la nisak.. ko beruntung! tak semua orang dapat pengalaman kene marah bos sendiri.. at least ko dah tau camne rase nye.. so sure ko bersedia nak menghadapi hari2 mendatang.. terima kasih bos.. i lap u".. see see.. terus tak jadi nak tensen.. ok next..

2.bile aku dapat satu masalah.. aku akan cube untuk tak lari.. contohnya.. jalan jem teruk giler sampai rase nak tensen.. but bile fikir, takkan nak tensen selama 8 bulan coz 8 bulan lagi aku akan melalui semua tu.. tak kan dalam mase 8 bulan tu aku nak menghabiskan masa mencari jalan2 yang sememangnye tiada jalan pintas.. takkan dalam 8 bulan tu aku nak menyumpah n bermuka masam.. so baik aku mencari solution yang positif.. contohnye memasang radio kuat2 dan menyanyi macam la aku michael jackson.. pegi mane2 semua orang tgk aku.. sampai semua kedai muzik pasang video aku.. cool kan perasaan tu.. tak pon aku akan tengok kereta2 sekeliling.. gelagat orang dalam kete... its fun you know bile tgk perangai orang ni..lg2 kalo de yg terkinja2 macam nisha..

3. bile aku nak meratap nasib yang malang ini, aku akan ingat orang lain yang lg susah.. yes.. memang aku tengah dalam kesusahan sampai rase nak terjun lombong.. tapi ade lagi orang yang lagi susah.. die boleh je hidup.. boleh je survive dengan hepinye.. setakat masalah aku ni ape la sangat kan.. masalah kegemukkan je..

4. sebenarnye tension ni adelah pengalaman hidup kita..takkan la kite nak hepi je sepanjang mase kan.. so bile kite tension, jangan la terlalu meratap sebaliknya ingat la yang kite pernah melalui saat genting dulu2 n masalah tu dah selesai.. so masalah sekarang PASTI AKAN selesai.. setiap masalah ade solutionnye.. mati je xde solution.. even contact lens pon ade solution..

5. bile rase tensen lagi.. aku akan ingat masa.. means aku akan remind dri sendiri yang ape yang jadi ni xde la lame pon.. kejap je.. contohnya dulu2 dah biase bangun lambat.. bile intern n duduk jauh ni kene la bangun awal.. ikut ati rase nak nangis je sebab ngantuk giler kot... but 8 bulan je nisak.. dah 20 tahun ko hidup bangun lambat.. takkan takleh 8 bulan ni.. pasni ko nak tido forever pon xpe.. tp ko banyak dosa.. tobat dulu baru tido smpai bile2 ok?

6. bile aku tensen, aku akan ingat famili.. mereka la kekuatan aku.. nak membesarkan aku je dah jadi cabaran hebat buat mereka.. dah la degil, sakit je nak nangis, gemuk pulak tu.. tp ayah n umi berjaye je besarkan aku.. so takkan aku tak leh lalui problem sebesar aku... ok pening..semua besar2..

7. ceritala kat someone kalo korang betol2 tension. it works.. untuk aku la.. aku memang suke cite probs kat orang.. ikut la orang nak cakap kecoh ke gelabah ke.. korang cakap camtu dalam hati je kan..hehe =P.. even korang tipu dengan berkata2 manis pon.. at least aku lega sebab korang mendengar.. u guys rox.. eceh bajet macam cool la cakap camni.. daa~

8.sometimes bile rase tensen sangat.. aku akan senyum sorang2 secara tiba2 sambil bermata terbeliak, menjelirkan lidah dan mengembangkan hidung.. ok tipu.. tu tanda2 nyaris nak gila.. beware.. sound weird but again, it works.. aku suke feeling tu.. tensen but tersenyum.. rase tabah.. tak caye cube try.. yang ni baru cool.. bukannye dgn bercakap 'u guys rox'.. itu noob..ewah nisak dah pandai~

9. lastly, menangis lah kalau nak.. bayangkan air mata korang la yang akan membuang segala masalah so menangis lah puas2.. menangis sambil berdoa pada Allah supaya tabahkan hati.. insyaAllah kita akan dapat lalui semua tu sebab Allah dah dengar kite mengadu.. tenang bukan~

macam manusia lain, aku bukan la seorang yang perfek.. kalo perfek lame dah aku tuka lirik "ku begitu sempurna, dimatamu ku begitu indah bla bla bla".. aku juga ade masalah yang buatkan aku tertekan.. but tiap kali down aku memang akan wat macam perkara diatas.. aku akan cube ubah diri aku menjadi hampir sempurna..sikit sikit..

inilah aku...korang maybe akan cakap "tu ko, nisak.. bukan aku.. aku dah memang camni"..kalau benda yang baik takpe nak cakap camtu.. but kalau benda buruk.. dari ckp camtu which makes you look 'wtf'.. baik diam and try to change.. orang lain boleh nape kite tak boleh... trust me..bile kite sentiasa berfikiran positif... kite akan rase hidup ini seronok n rugi sangat kalo kite terlepas even one second pon...kite juge takkan rase penat as semua yang berlaku ni ade reason nye.. so kawan2.. marilah kite same2 berubah.. kurangkan masam, mengeluh , marah2.. pasti hidup lebih gembira...

Wednesday, July 8, 2009

giving up = selfish ??

sekarang ni semua post aku nak ckp aku tengah melalui saat genting.. excited betul aku lalui saat2 ni.. sampai hari2 nak cerita kat blog kalo boleh.. dah la tak cakap pon ape yang menyebabkan saat2 genting tu.. anoyying kan..

seperti post2 lepas.. aku nak ulang lagi yang life aku sekarang tak same macam dulu... salah satunye dari segi kewangan.. sekarang kena byk berjimat.. dah tak boleh nak boros..tp kadang2 terboros gak..pastu tak pasal2 terboroi.. sape suh food tu sedap sangat.. bukan salah aku..

time2 ni la aku terfikir nak berbisnes, nak keje part time n mcm2 lg la.. time2 ni gak la bermacam2 dugaan datang.. kete rosak la tu la ni la.. time2 ni la gak sumber pendapatan berkurangan.. time2 ni la macam2 jadi.. time2 ni la hati yang konon2 tabah trus rase nak give up... time2 ni la rase nak quit everything.. time2 ni la kelenjar air mata bocor.. penat.. sangat~

"Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya."-Surah Al-Baqarah ayat 286

 

Blog Template by YummyLolly.com