Sunday, November 30, 2008

29 noVembeR~

situasi 1
m: weh.. aku d clash ngn L
n: laa.. pehal clash... bkn korg lovey dovey ke...
m: die x igt besday aku~
n: erk...... =S

situasi 2
"hi.. sy mmpunyai bf yg penyayang.. kami dah bercinta 3 tahun... tetapi die x prnah igt tarikh lahir sy... sudah 3 kali besday sy berlalu tanpa ucapan dr die... apa yg patut sy buat... adakah die serius sygkan sy?" -mjlh ***-

situasi 3
z:hello abg dj sy sdey ari ni
abg dj:knape.. meh kongsi cerita dgn pendgr
z:ari ni besday sy tp boifren sy x wish pon... die x igt lansung!!
abg dj:die de plan surprise kot
z:ni dah thn ke 6 n die still x igt!!!

ape yg aku merepek meraban ni.. well dgn x malu nye me nak announce yg 2day adlh my besday yg ke ala2 sweet 20... so.. wuts da big deal kan... huhu... act me having probs above... erm.. bkn la probs pon... but utk sstgh org itu adlh probs... situasi above sume yg aku pnah dgr n bc...n menda ni seolah2 satu isu yg besar n xde penyelesaian mlainkan clash... n frankly speak, aku juga mengalaminya....

time aku tulis ni.. jam dh menunjukkan kul 2 am... so 29 nov dh 2 jam berlalu... (so we consider 29 nov tu as smlm k)... so smlm kul 12 am aku diam je.. aku x igt kan kt sesape pon besday aku... parents or jalal.. both aku x inform.. sj nak tgk sape igt... dlm kul 12 tghr... ayah ttbe tnye "isha nye besday 29 kan" me replied "ye ayh... 29 tu hari ni"... n ayah pon wish la dgn rase brslh.. then umi dtg dr dapur "ya Allah.. besday isha ke.. sori umi x igt".. ok xpe umi n ayah... isha phm.... skang cuti skolah.. sume org x bother pon nk tgk tarikh wutsoeva isnt it.. huhu... so kitorg celebrate mlm td.. n besday kek aku adlh IKAN SIAKAP 3 RASE... sdp gler... lg sdp dr kek secret recipe.. n sesungguhnya, celeb besday ngan famili lbey indah dr sgale2 nye..

so aku pon mengira waktu... si jalal ni x wish2 pon... pdhl dh byk giler hint aku bg...
hint 1: "awk x bace paper ke ri ni.." (mane tau kot2 die prasan tarikh)
hint 2: "besday umi luse... nak bli adiah x.." (owh sygku... nape la die xpnah nak igt besday umi 2 ari je after aku)
hint 3: "esok 30hb.. skoler masuk yeay..." (again syg ku... if 2moro 30.. nape la kamu x prasan ari ni 29)
hint 4: "hepi 5th anniversary !!" (our anniversary-30 nov n die x igt jugak anvrsry kitorg n also die x igt smlm tu besday aku..)
n last hint aku bg:" s**.. awk ptut syukur dpt org tau... sbb org len mostly kalo bf die x igt tarikh, diorg mrh giler..... kalo xigt tarikh anniversary x pe but kalo x igt besday mmg truk la... but org rilek je.. cool kan kan kan kan.." ewah.. (n xdisangka2... die x phm gk....disaat ini aku terpaksa mengaku yg die mmg lampi)

lastly aku ckp je... "SEMALAM BESDAY ORG".... n die pon akhirnya wish aku juge...dgn penuh kasih syg dan skit penyesalan.. stlh 24 jam aku menunggu... yeay!!!!!


aku x kcik ati pon die x igt coz die mmg de probs ngn nombor.. n even rmai ckp if laki tu siyes die akn igt sume.. tp dlm kes ni.... die pnah suh aku kal mak die n tlg tanyekan bile besday mak die... so patutkah aku menghentam die sbb x igt besday aku sdgkan besday mak die pon x igt.... kesimpulannya, utk kamu diluar sana... ini bukanlah satu isu sbnrnye... xperlu rase sdey if die x igt but kne rase sdey bile igt sakit nya ibu kite melahirkan kite dulu... so besday kite adlh utk ibu kite krane tanpa mereka... tiadalah kite... till then.... oopss... but lelaki2 sume... if korg igt besday wanita itu... kami akn lbeh rase diappreciate... sekian dr sy~

Friday, November 28, 2008

SUDUT SKEMA: aku dan penulisan~

aku merindukan sesuatu... rindukan saat-saat ketika aku di sekolah rendah... rindukan kebolehan aku untuk menulis... ketika itu aku sangat meminati bidang penulisan... aku suka menulis dan mencatat apa sahaja yang aku lihat disekeliling... seawal umur 7 tahun lagi aku sudah mempunyai buku tulis yang berfungsi sebagai diari... aku akan mencatat segala apa yang ada difikiranku yang sentiasa mengeluarkan idea-idea..oh ya.. dari kecil lagi aku memang suka berfikir perkara yang karut dan mengarut... =P


aku pernah memasuki pertandingan mengarang ketika di sekolah rendah dan aku memenangi tempat pertama... walaupun hadiahnya cuma alat tulis.. aku cukup gembira ketika itu... kebolehan aku menulis terus bersambung ketika aku disekolah menengah... aku sentiasa mendapat markah yang memberansangkan untuk subjek penulisan.. ketika aku ditingkatan 3 pula, cerpenku disiarkan di SKOR.. aku sangat berbangga melihat hasil penulisanku tersiar di akhbar...


namun sayang, kebolehan aku untuk menulis hanya disitu.. aku tidak pernah berusaha untuk mengembangkan lagi kebolehan aku.. sebab itulah jika anda semua perasan, penggunaan ayat dan tatabahasa aku sangat lemah dan masih diperingkat bawah. bukan peringkat bawah sahaja bahkan peringkat yang paling bawah.. dan sekarang... aku lansung tidak pandai untuk menulis.. ideaku sudah tiada.... penggunaan bahasa semakin lemah... aku masih mempunyai minat untuk menulis tapi aku tidak mampu untuk menulis...


aku sangat cemburu melihat mereka yang mampu menulis dengan baik... walau bagaimanapun, aku gembira kerana suatu ketika dulu aku pernah merasai semua itu. sekurang-kurangnya aku tidaklah asyik merasakan diri aku seorang 'loser'... kerana aku sememangnya pernah menjadi seorang yang berbakat...


buat sahabat yang masih mempunyai bakat dan kebolehan itu, kekalkanlah kerana setiap bakat itu sangat berguna untuk diri kita... percayalah~

Thursday, November 27, 2008

kisah guli~


task for 2day : ambil sebiji guli dan lepaskan diatas lantai mozek... rakam bunyi itu dan dgr lah setiap mlm pd pukul 12 dan keatas...

ada apa dgn bunyi itu? well, xde la scary mane pon... but bunyi tu la yg aku dgr tiap mlm since aku pindah melaka ni.. dulu2 mase mule2 pindah.. de la jiran2 ckp kt deret umah kitorg n deret umah depan ni slalu ade bunyi guli jatuh ats lantai... aku dgr cmtu je la cite tu.. x amek siyes pon...

so nak dijadikan cite.. mlm td umi tdo ngn aku kt blik aku.. then ttbe ade la bunyik tu... aku wat bodo je la sbb slalu dgr kan.. then ttbe umi tnye "isha x tkt ke.. pi amek Quran pi". aku pun trus seram... br la aku trigt... bunyi ni aku mmg dgr tiap mlm tp aku x trigt lansung pon cite2 jiran dlu.. so tu la bunyi die ek... huhu.. tp xde la tkt mane pon.. kalo bunyik ju on tu lg aku tkt... huhu.. bunyik tu mmg akn muncul kul 12 keatas... b4 dis, asal de bunyik tu je msti aku akn ckp "oo.. mak cik diana x tdo lg ke..." but skang kalo de bunyik tu aku dh tau la sape yg main guli tu... hehehehe..... n mmg satu deret umah ni n umah depan mostly dgr bunyik yg sama...


so ape pndpt korg?? guli tu sape main ek... kalo satu umah yg main nape smpai ke ujung n deret depan pon leh dgr... n bunyi die kuat tau.. mcm tepi kite je guli tu jatuh... nway bunyik tu lansung x ganggu peniduran aku.. hehe.. Wallahualam~

Wednesday, November 26, 2008

adoi...

xsuke xsuke..
de satu mende yg sume org kt dunia ni termasuk korg2 sume ni suke wat coz indah n lega sgt...
but 4 me... mende tu la da worst thing n aku x nak wat pon... bkn x nak tp trpaksa xnak..
aku kne jumpe sumone yg leh setel menda ni.. tlg2... aku nk jd manusia normal juga!

ps: apakah menda tu? sape dpt jwb aku blanja!! anything=P

Monday, November 24, 2008

dh kt umah yeay..

salam... erm... lately ni x tau nape otak kosong giler.. nk tulis blog tp x tau nk tlis ape... cm xde hala tuju je... sindrom final ri tu kot.. smpai skang x ilang lg.. k la.. if de mende best nk share.. aku tulis.. but if xde... ni la last post aku.. babai~

Wednesday, November 12, 2008

FiNaL exaM..

11 nov (9am) - Health Safety & Environment
13 nov (2.30pm) - Software Engineering
15 nov (9am) - Internet Programming
17 nov (2.30pm) - Data Communication & Networking
18 nov (2.30pm) - Corporate Finance
22 nov (9am) - Principles of Marketing

Friday, November 7, 2008

meRinDui~

Daisypath Vacation Ticker


...S....T...u...P...i....D..o.....S........

skang dh study week yg ke 5 spjg aku kt utp...
means dh 5 sem aku kt cni...
2 thn stgh..
tp sia2 je..
smpai skang aku still bengap..
owh bkn bengap tp malas..
betol...
aku benci pe yg aku blaja skang...
business information system..
bukan bidang aku..
aku x suke... benci.. terpaksa...
betul.. x tipu...
sbnrnye aku sgt2 tensen skang...
aku x puas ati ngn markah aku..
dr foundation smpai skang..
result aku teruk...
tp aku xleh cite psl study aku kt sape2..
sbb xde sape phm..

kalo cite kt famili..
"ayah n umi dh ckp amek mende yg isha minat... dah isha yg pilih nak masuk UTP so isha tanggung la skang ye.. umi n ayah dh x leh tlg"...
hmm~

kalo cite kt mr J..
"ala alasan je... org pun bengap gak.. sbb tu org belajar... belajar la wak oi... bla2.. bla2... org boleh xkan awak xboleh.. bla2 bla2... awak tu pemalas.. bla2 bla2.. "
asyik2 marah~

kalo cite kt membe..
"ko igt kitorg suke ke amek bis ni..."
"nisak.. ko dh plih masuk cni so blaja je la..."
n ade yg diam smbil wat muke sinis...

so skang ni aku prefer diam je...
bergelak ketawa bersame mereka..
tp sbnrnye aku nak pinjam bahu mereka utk menangis..
aku nk ckp kt mereka yg aku dah berusaha tp aku xleh jd cm mereka...
aku nk ckp aku jeles ngn mereka sbb mereka pandai..
tp xmungkin...
ye.. sgt sdey..

name aku nisa...
aku BUKAN mcm mereka...
trime kasih kwn2...
aku appreciate sgt2 sume kate2 korg..
tp betul..
aku sgt x minat...
aku xleh blaja mende aku x minat..
betul aku x tipu..
kalo aku mcm korg..
sure chemistry aku dpt a mase spm dlu...
sbb aku struggle sgt2 time tu...
tp aku x mcm korg...
kalo aku struggle mende yg aku x suke..
separuh mati pon aku struggle...
aku ttp xkan dpt result ok...
betul.. pliz caye..
aku dah usahe tp xmampu..
smpai la aku rase nak give up sgt...

aku nak jd arkitek..
aku sgt suke umah..
aku suke bangunan..
even aku x pandai lukis...
tp aku de byk idea utk design umah..
aku suke tgk umah...
aku nak blaja architecture..
aku nak kuarkan idea2 aku dlm bentuk lukisan..
tp aku x pandai lukis mcm arkitek sbb aku x blaja..
aku tau org akn ckp susah tp aku minat..
dr skolah rendah tu la cita2 aku..
aku mmg xpandai lukis tp aku still lukis pelan umah time aku boring..
dgn harapan one day bile blaja arc aku nak improve..
n aku mmg dpt offer pon uitm sri iskandar dlu..
tp aku tolak sbb utp..
ye.. sbb utp..course BIS..
tu la decision plg bongok..

ok..
sampai dicni saje...
better aku tulis kt blog..
dr bercerita kt org yg xkan phm pe aku rase..
at least blog ni diam n xde prasaan...
aku pon x mengharapkan komen sbb aku tau xde org bace sbb panjang sgt plus cite aku merepek..
kalo bacepon sure akan bg nasihat same je..
wuteva...
tp betul...
aku dh nearly give up being BIS stud..
tolong la ati..
lg 2 thn je..
truskan ye..
demi mase depan..
mase depan yg aku xnampak~

Monday, November 3, 2008

menGumPat beRsaMe sEn~

sen kwn lame kitorg (aku, anum, ct,nisha, tma)... die la kwn laki 1st aku kt utp... 1st time jmpe dh leh bwk borak... sbbnye die sgt suke mnyebarkan cite2 hot.... raja gosip nyah.. hehe... tp sen x lembut.. die juge bkn seorg nyah... die lelaki biase yg ade awek gk... hehe... sen gk la kwn 1st aku yg bawak kete jalal sampai ke ipoh... even de 2-3 kali mati tgh jln... n kete jalal pon kete 1st yg die bwk smpai ipoh... mase foundation kitorg pi grbang mlm rmai2.. lepak kafe same2.. nway makin tua ni makin melupakan each other.. then ttbe one day yakni smlm... kitorg pon bereunion blk... so lepak lame gler bergosip... indunye zaman kcik2 time foundation dlu.. main2 same.. mkn2 same... gosip2 same... study2 same... sume nye same2.. (nway sen.. bkn indu ko tau tp indu zaman2 x bz sgt tu..hehe)
b4 sesi ngumpat berakhir, kami sempat mengabadikan kenangan didalam gmbar... (pe maksud ayat ni ek)
watak utama.. sen tgh menyebarkan gosip2 yg hot dgn pnuh semangat.. siap bersimpuh lg uuu~

sen tetap gigih bercerita mengenai gosip hangat walaupun kami sudah mula membuat hal masing2... hehe.. (gurau je sen... kitorg dgr la)
 

Blog Template by YummyLolly.com